Se tolažite s hrano?

V zadnjih desetletjih je po vsem svetu v razvitih državah opaziti porast pojava prekomerne telesne teže in debelosti, tako pri odraslih, kakor tudi pri otrocih in mladostnikih. K prekomerni telesni teži prispevajo genetski vzroki, premalo telesne aktivnosti in prevelik vnos hrane. S prekomerno telesno težo in debelostjo ogrožamo svoje zdravje (srčno žilne bolezni, diabetes, …), če pa še ni prišlo do tovrstnih zapletov, lahko pri sebi zgolj ugotavljamo, da enostavno ne obvladujemo svojega hranjenja in s tem nismo zadovoljni.

Če bi radi poskrbeli za bolj ustrezno telesno težo, moramo paziti na več dejavnikov – upoštevati moramo prehranska priporočila in vključiti v svoje življenje telesno aktivnost. Ob tem se ne bomo ustavljali, saj je že bilo veliko napisanega, osnovo priporočilo strokovnjakov pa je, da prepoznamo in ocenimo svoje prehranjevalne navade in odnos do telesne aktivnosti ter spremenimo življenjski slog.

Na tem mestu pa lahko podrobneje pogledamo, kakšna je psihološka pomoč pri težavah s prekomernim hranjenjem. V prvi vrsti je nujno, da ugotovimo, kaj in kdaj jemo ter v kakšnih situacijah se nam dogaja, da pojemo preveč. Gre za ti. vodenje dnevnika hranjenja, ki služi temu, da pridemo do informacij o virih kalorij in o situacijah, v katerih pride do prekomernega hranjenja. Na ta način lahko pridobimo nekaj kontrole nad svojim hranjenjem. Nekaterim takšnim situacijam se potem lahko izognemo. Seveda pa vse to ni tako preprosto, pravzprav je pri tem najpomembneje, da ugotovimo, kaj nas žene v to, da se prenajedamo, čeprav bi že davno lahko vstali od mize ali pustili vrečko čipsa v predalu. Nekatere psihološke teorije govorijo o tem, kako se kot otroci nismo naučili jesti le ob lakoti, temveč tudi takrat, ko smo bili žalostni, jezni, nezadovoljni. In ker ne znamo in ne zmoremo drugače, tako ravnamo tudi v odraslosti. Ali prepoznavamo to pri sebi? Ali jemo, ko smo zdolgočaseni, v čustveni stiski – ko smo nezadovoljni, jezni, osamljeni? Ali se znamo pogovoriti z ljudmi okrog nas, ko smo v stiski? Znamo reševati življenjske probleme ali se jim raje izognemo, tako kot nekaterim težkim čustvom, pa morda kaj dobrega pojemo in se tako počutimo boljše? Mogoče je problem naša samopodoba, ali pa to, kako se znajdemo v socialnih situacijah.

Razlogov za čustvene stiske, ki so eden izmed vzrokov za prekomerno telesno težo in debelost, je veliko. Morda nam pri njihovem iskanju in obvladovanju lahko pomaga tudi kak strokovnjak – npr. na Centru za psihološko svetovanje – Posvet.

Katja Belšak, univ. dipl. psih.,

spec. klin. psih.

(objavljeno v Dobro jutro, 31.1.2009)

Program Psihološko svetovanje posameznikom, parom in družinam v duševni stiski financirajo: